Eesti sisesõudjad tegid ilma

Vahur Mäe, toimetaja   |   8. jaan. 2018, 09:54

6. jaanuari hommikul viies Eesti linnas startinud ja sealt edasi 24 tundi kestnud sisesõudmise maraton päädis mitmete rekorditega. Seejuures väärib tähelepanu Tiina Kapteni ja Reti Joandi tandemsõidu maailmarekord rohkem kui 330 kilomeetriga.

Ainuüksi fakt, et mitmes Eesti linnas samaaegselt planeeritud ööpäevaringne sõudeergomeetrite sõit tekitas nii elavat huvi, väärib rekorditeraamatusse kirja panemist. Sisesõudmise rühmatreeningutele spetsialiseerunud sõudespinningu klubi eestvedamisel toimusid meeskondlikud sõidud Tallinnas, Tartus, Narvas, Pärnus ja Viljandis. Reeglid nägid ette, et endale sobival ajal võis teha vahetuse, ent peamiseks tingimuseks oli, et masin pidi järjepanu rakendust saama.

24 tunni tandemsõidu värsked rekordiomanikud Tiina Kapten (vasakul) ja Reti Joandi. Foto: erakogu

Uus riigi rekord sõuti 408209 meetriga välja Emajõe linnas Tartus ning selle sepistamisega nägid vaeva nii noored kui vanad. Rohkem kui 400 kilomeetri läbimiseks oli vaja 500 meetri keskmist tempot hoida 1 minuti 45,8 sekundi peal. Järgnesid Viljandi 360261 (keskmine 1.59,9), Pärnu 359289 (2.00,2), Narva 354151 (2.02,0) ja Tallinn 353368 (2.02,2) meetriga. Kiire arvutus näitab, et viie linna peale sõuti ühtekokku 1835 kilomeetrit. Kui sõudekoondis läinuks tavapärasesse Skradini lõunalaagrisse Horvaatias, jäänuks selle arvestuse korral sihtkohast puudu vaid umbes 300 kilomeetrit.

Omaette teoga said hakkama tallinlanna Tiina Kapten ja Viljandi sõudja Reti Joandi, kes sõudsid vahetustega ühte sõudemasinat jagades välja uue 24 tunni maailmarekordi. Värsked ilmanumbrid on nüüdsest 330442 meetrit.

„Eduka sõidu aluseks oli ajakava, millest 17 tundi püsisime eduseisus. Ent kuna plaan oli suure varuga, et tekkinud kordagi kahtlust, et meie katse ei õnnestu. Meil mõlemal oli raskeid hetki, kuid tulime kõigega toime“, rääkis Tiina Kapten peale sõitu.

Kapteni sõnul on taoliste ülipikkade sõitude puhul organismi käitumist huvitav jälgida. „Tean oma kogemusest öelda, et kõik kolm läbitud 24 tunni sõitu on olnud osalt sarnased, teisalt jällegi erinevad. Äsjase sõidu võiksin raskusastme poolest paigutada keskele“, avaldas alates sügisest tavapäraste treeningute käigus vormi kogunud Kapten.

Järgmisena ootab atleeti 27. jaanuaril Tallinnas toimuv „Alfa“, mis on hoopis teistmoodi pingutus, kuna sõidetakse vaid tuhandel meetril. „Ei ole välistatud, et kunagi tulevikus võtan veel midagi huvitavat teoks teha, ent need plaanid jäävad hetkel saladuseks“, mainis värske rekordiomanik.

Omamoodi vägitükiga said hakkama Markel Pärnsalu ja Hanna-Liisa Ennet, kes võtsid nõuks üksi terve ööpäeva pingutada. Pärnsalu kontole kogunes selle ajaga 224341 (keskmine 500 meetri tempo 3.12,5) ning Ennetile 212344 meetrit.

Sisesõudmise hooaeg käib täistuuridel. Juba 27. jaanuari võõrustab Tallinna spordihall rahvusvahelise „Alfa“ raames nii Eesti kui naaberriikide sõudeparemikku.